Valul de nunți și de botezuri din vara aceasta a golit buzunarele multor români. Având în vedere că rata inflației se apropie vertiginos de 15%, unii dintre invitați nici nu mai știu câți bani să lase în plicuri ca să fie totul în regulă. Inclusiv contextul pandemiei a derutat lumea. CANCAN.RO vă dezvăluie câți bani se dau la botez în 2022, dar și de ce factori trebuie să ții cont când calculezi “darul”.
O mulțime de copii nu au putut fi sărbătoriți în anii anteriori, drept urmare cererile de botezuri din 2022 au “explodat” peste noapte. Pentru a fi cât mai aproape de suma corectă, invitații trebuie să ia în calcul mai mulți factori. Primul, dar și cel mai important, este gradul de rudenie.
Părinții, bunicii, frații sau verișorii au, teoretic, obligația de a contribui în plus la dar, față de grosul invitaților. Potrivit unor analize de pe piață, nașii sunt cei mai puțin avantajați. Contribuția lor financiară trebuie să se traducă în sume consistente, întrucât părinții spirituali ocupă un loc de mare cinste în cadrul unui botez.
Sumele tind să scadă însă, dacă evenimentul se petrece în provincie, nu în Capitală. Alt aspect la care trebuie să fim atenți înainte de a merge la un botez este tipul restaurantului.
(VEZI ȘI: CÂȚI BANI TREBUIE SĂ DAI LA NUNTĂ ÎN 2022. PREȚURILE LA RESTAURANTE AU EXPLODAT)
Există localuri de lux, dar și saloane de evenimente mai restrânse, iar prețurile diferă simțitor. O medie ne arată că un cuplu ar trebui să “cotizeze” cu aproximativ 1.000 lei, pentru a fi “în rând cu lumea”.
Atât timp cât ai și copii, darul poate crește însă, în funcție de numărul de meniuri cerut. Salariile din România sunt o adevărată provocare pentru mulți dintre invitați. Așa că nu sunt puțini cei nevoiți să se împrumute pentru a putea onora astfel de evenimente.